Kyl- & frysleverans i hela landet. Frakt endast 99:- på beställningar över 2000:- Betala med Klarna.

Grisköttlådor

oktober 24 2022 – Daniel Muotka

Grisköttlåda
Grisköttlåda

Alla våra grisköttlådor innehåller kött från grisar som vuxit upp på en bra bondgård i Bredåker utanför Boden. Djur som fått god omvårdnad och mycket kärlek har ett mycket bättre kött. Grisarna har fått växa upp, leva gott och blivit feta i lagom takt. Med knorren kvar och utan onödig antibiotika.

Vi tror på hållbarhet och vill förändra synen på kött. Idag slängs många kilon kött pga okunskap och det är något vi vill ändra på. Vi vet att det finns många delar på djuren som smakar gott, inte bara de detaljer som idag har en hög status. Därför innehåller våra lådor med griskött blandade styckningsdetaljer som alla har sin charm att tillagas. Lycka till!

Nedan lite tips som kan vara bra att ha med sig vid hanteringen av griskött.

Bra smak

Får köttet dels av egenskaper hos djuret som ålder, art, vilket foder det har fått och hur det har levt. Och dels av hanteringen efter slakt och fram tills dess att köttet serveras. Är du osäker på hur en detalj ska tillagas? Temperatur och tid är två viktiga saker för att lyckas med kött. Googla, kolla i receptböcker eller fråga oss om du är osäker.

Vid infrysning

Det är viktigt att den inledande fasen, vid infrysningen, går så snabbt som möjligt. Infrysningen blir bäst om den sker vid – 25 grader. Frys inte in för mycket kött på en och samma gång för då stiger temperaturen i frysen och infrysningen går långsammare. Lägg bitarna som ska frysas in separata och inte staplade på varandra. När bitarna väl har frysts så kan de staplas på varandra.

Vid upptining

När man tinar kött ska man göra tvärtom som man gör när man fryser in, nämligen så sakta som möjligt. Vid upptining omvandlas is till vatten, vilket kan medföra att vätskan som finns i och mellan muskelcellerna kan frigöras och rinna ur köttbiten. Upptiningen blir därför bäst om den sker långsamt och vid låg temperatur, helst +5 grader. Ju högre tiningstemperatur desto större risk att köttsaft rinner ut.

Förvaring

Lämplig längsta förvaringstid för griskött i frys: 6-12 månader.

Härifrån kan du beställa Norrbottniskt griskött. Vi levererar över hela Sverige>