Kyl- & frysleverans i hela landet. Frakt endast 99:- på beställningar över 2000:- Betala med Klarna.

Nötköttlådor

oktober 24 2022 – Daniel Muotka

Nötköttlåda
Nötköttlåda

Vi lägger ner en stolthet och ett gediget hantverk bakom våra nötköttlådor. Allt kött i våra nötköttlådor kommer från bönder som är verksamma i Norrland. Att välja lokalproducerat kött handlar om att göra ett val som känns bra i magen, för samvetet och för hållbarheten. Vi styckar köttet själva på vårt styckeri i Luleå. Sedan vacumpackar vi köttet och mörker upp det. Köttet möras och fryses sedan in innan det skickas hem till kunden.

För oss är hållbarhet viktigt. Idag slängs många kilon kött pga okunskap Vi vet att det finns många delar på djuren som smakar gott, inte bara de detaljer som idag har en hög status. Därför innehåller våra köttlådor många olika detaljer från hela djuret som alla har sin charm att tillagas.

Vi levererar våra köttlådor över hela landet. Och i stora delar av landet levereras det ändra fram till dörren. I vissa delar av landet levererar vi till närmsta bussgodsombud.

Nedan lite generell information som kan vara bra för dig att ha med dig i hanteringen av kött.

Bra smak

Får köttet dels av egenskaper hos djuret som ålder, art, vilket foder det har fått och hur det har levt. Och dels av hanteringen efter slakt och fram tills dess att köttet serveras. Är du osäker på hur en detalj ska tillagas? Googla, kolla i receptböcker eller fråga oss om du är osäker.

Termometer

Termometer är ett av de viktigaste redskapen när man tillagar kött. Att veta mer om hur den används gör dig till en bättre kock. Att ha koll på hur olika ugnstemperaturer påverkar slutresultatet kan också vara bra. 

Skära upp

Konsten att skära handlar om att först hitta muskelfibrerna för att se åt vilket håll de går och sedan skära tvärs över dem. Om man istället skär längs med fibrerna blir köttet segare på tallriken. Större, hela köttbitar som tillagats i ugn, i gryta eller över indirekt grill behöver vila i cirka 10 minuter efter tillagningen innan man skär dem.

Vid infrysning

Det är viktigt att den inledande fasen, vid infrysningen, går så snabbt som möjligt. Infrysningen blir bäst om den sker vid – 25 grader. Frys inte in för mycket kött på en och samma gång för då stiger temperaturen i frysen och infrysningen går långsammare. Lägg bitarna som ska frysas in separat och inte staplade på varandra. När bitarna väl har frysts så kan de staplas på varandra.

Vid upptining

När man tinar kött ska man göra tvärtom som man gör när man fryser in, nämligen så sakta som möjligt. Vid upptining omvandlas is till vatten, vilket kan medföra att vätskan som finns i och mellan muskelcellerna kan frigöras och rinna ur köttbiten. Upptiningen blir därför bäst om den sker långsamt och vid låg temperatur, helst +5 grader. Ju högre tiningstemperatur desto större risk att köttsaft rinner ut.

Förvaring

Lämplig längsta förvaringstid för nötkött i frys: 12 månader. Köttet i din låda som är fryst kan du lyfta in i frysen direkt. Köttet som är tinat bör möras i kylskåp 7-14 dagar räknat från datumet som köttet är markerat med. Sedan färdigt att ätas eller frysas in.

Härifrån kan du beställa Svenskt kvalitets nötkött. Med leverans över hela Sverige>