Unikt fjällkokött

Unik chans att ta del av kött från fjällkor av yppersta klass. Utvalda, pensionerade kor som vuxit upp på örtrika ängar i Vuollerim vid polcirkeln. De har levt i tusen dagar under midnattssol och norrsken. Dessa kor har fått gå flera år i vila och levt ett gott pensionärsliv med bara vila och mat innan slakt. Under sommaren har korna varit på ängsbete samt skogsbete i omgångar. På vintern har de ätit hösilage från gården. Gräs från gårdens marker som på sommaren rullats i balar för vinterfoder.

Köttlådor från dessa kor är endast på förbeställning (via hemsidan eller DM). Varje låda väger 16 kg och priset är 215kr/kg.

Läs mer om våra fjällkor nedan.

FLINA

Föddes den 29 mars 2007 på granngården som hade Fjällkor. För ca fem år sedan när de skulle avveckla kom hon till Vuollerim Gård. Det var gårdens minsta fjällko. Otroligt snäll och tålmodig Fjällko! Hon var lite speciell, för hon var född med bara tre, istället för fyra spenar. Men det gick bra ändå. Hon har fått nio kalvar. Som pensionär har hon också varit mormor i hagen för att lugna ner de unga spralliga kvigorna som kommer på grönbete för första gången.

LANA

Hon föddes en vacker vårdag den 19 maj 2014. Vi kan spåra hennes stamträd ner till 1890-talet. Hennes pappe hette Gulleman och hennes mamma hette också Lana. Hon föddes upp på helmjölk, först från sin mor, sedan från de andra fjällkorna tills hon var drygt två månader. Sedan har hon mest fått gräs från gården. De första 9 månader även lite svenskt kraftfoder för att utvecklas och växa. När hon själv blev mamma och fick sin kalv fick hon också extra energi i form av svensk kraftfoder.

Lana har kalvat två gånger. Sista gången blev hon för vild för att mjölka, så hon fick gå med sin kalv i hagen istället. Det är ganska ovanligt, men så var det med henne. Därför fick hon gå i tidig pension och njuta av pensionärslivet i tre år på gården.